Waarom digitale toegankelijkheid een slimme zet is voor je bedrijf

Ferry den Dopper
Ferry den Dopper
Principal UX Designer
Length
5 min read
Date
2 April 2024

Ondanks het groeiende belang van digitale toegankelijkheid blijft maar liefst 96% van de top 1 miljoen internetpagina’s ontoegankelijk. Dit benadrukt een kloof in digitale inclusiviteit. Europa heeft een deadline gesteld van juni 2025 voor toegankelijke e-commerce en digitale diensten, wat bedrijven onder druk zet om te voldoen aan toegankelijkheidsstandaarden. Het is niet alleen een wettelijke vereiste, maar gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking biedt ook tastbare voordelen, zoals een verhoogde gebruikersbetrokkenheid, een sterkere merkreputatie en toegang tot een uitgebreide maar vaak over het hoofd geziene doelgroep.

Waar instellingen en stichtingen van oudsher het voortouw hebben genomen bij het implementeren van toegankelijkheidsmaatregelen, hebben bedrijven deze noodzaak nog niet volledig geïntegreerd in hun strategieën. Met de naderende wetgeving die websites aansprakelijk stelt voor toegankelijkheidstekortkomingen, en de dreiging van kostbare juridische gevechten en reputatieschade, is het tijd om prioriteit te geven aan toegankelijkheid in de bedrijfsstrategie.

Profiteer van de voordelen van toegankelijkheid

Prioriteit geven aan toegankelijkheid op alle platforms is van het grootste belang. Door een naadloze en inclusieve gebruikerservaring te bieden, ontstaat niet alleen een positieve sfeer voor gebruikers, maar wordt ook de betrokkenheid, tevredenheid en het bereik van het publiek vergroot. Bedrijven hebben de kans om toegang te krijgen tot voorheen onaangeboorde markten door te erkennen dat mensen met een beperking trouwe klanten kunnen worden wanneer ze moeiteloos kunnen navigeren.

Hier zijn enkele belangrijke voordelen van digitale toegankelijkheid voor bedrijven:

01 Verbeterde betrokkenheid en tevredenheid van gebruikers
Toegankelijke websites en apps creëren een naadloze en inclusieve ervaring voor alle gebruikers, wat leidt tot een positieve omgeving en hogere betrokkenheid en tevredenheid. Wanneer mensen met een beperking gemakkelijk kunnen navigeren en communiceren met je website, is de kans op klantloyaliteit groter.

02 Betere ranking bij zoekmachines
Zoekmachines zoals Google geven prioriteit aan toegankelijke en gebruiksvriendelijke websites. Door zich te houden aan richtlijnen voor toegankelijkheid kunnen bedrijven hun positie in zoekmachines verbeteren, wat resulteert in meer organisch verkeer, zichtbaarheid, merkbekendheid en potentiële nieuwe klanten.

03 Toegang tot een enorme markt van consumenten met een beperking
Volgens de World Health Organization (WHO) leven er wereldwijd meer dan 1 miljard mensen met een beperking, wat een aanzienlijk marktsegment vertegenwoordigt dat goed is voor triljoenen dollars. Door te zorgen voor toegankelijkheid, betreed je deze onbenutte markt, vergroot je je klantenkring en verhoog je mogelijk je inkomsten en marktaandeel.

04 Vermijden van kostbare rechtszaken
Het aantal rechtszaken over digitale toegankelijkheid is aanzienlijk toegenomen. Met name in de Verenigde Staten, waar alleen al in 2022 3.255 rechtszaken werden aangespannen omdat websites niet toegankelijk zouden zijn voor mensen met een beperking. De Europese toegankelijkheidswet (EAA), die in juni 2025 van kracht wordt, opent ook de deur voor toegankelijkheidsgerelateerde rechtszaken. Vooraf investeren in toegankelijkheid helpt het risico op kostbare juridische gevechten en schikkingen te beperken, en niet alleen je financiën, maar ook je reputatie veilig te stellen.

05 Verbetering van de merkreputatie 
Het omarmen van digitale toegankelijkheid laat zien dat je je inzet voor inclusiviteit en diversiteit, wat een positief effect heeft op het imago en de reputatie van je merk. Bedrijven die prioriteit geven aan toegankelijkheid worden gezien als maatschappelijk verantwoord en vooruitstrevend. Dit kan meer klanten aantrekken, de loyaliteit versterken en positieve media-aandacht genereren, wat uiteindelijk het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van het merk versterkt.

Nu actie ondernemen voor een toegankelijke digitale toekomst

Digitale toegankelijkheid gaat verder dan slechts een wettelijke verplichting; het wordt erkend als een verstandige zakelijke keuze waar zowel B2B- als B2C-bedrijven van kunnen profiteren. In het fel concurrerende digitale landschap is het cruciaal voor bedrijven die streven naar langdurig succes om hun merkreputatie te versterken. Of je nu een developer, bedrijfseigenaar of content creator bent, het is nu tijd om die belangrijke stap naar inclusiviteit te zetten.

Volledig voldoen aan de toegankelijkheidsnormen is geen klus van één keer. Het is een doorlopend proces. Het voortdurend verfijnen en verbeteren van digitale toegankelijkheid zorgt voor inclusiviteit voor alle gebruikers. Bij DEPT® begrijpen we het belang van compliance en streven we ernaar om deze standaard zo dicht mogelijk te benaderen. Onze toegewijde teams van getrainde toegankelijkheidsexperts werken onvermoeibaar om ervoor te zorgen dat onze digitale oplossingen aan de hoogste standaarden voldoen.  Hoewel we ons bewust zijn van externe afhankelijkheden buiten onze controle, stellen we alles in het werk om de beste aanpak te bepalen en uit te voeren om het gewenste niveau van naleving voor onze klanten te bereiken. We werken al samen met bedrijven als het Van Gogh Museum, BISSELL, Milieu Centraal en Keter aan hun initiatieven op het gebied van toegankelijkheid. En we staan klaar om ook  jou te helpen bij het realiseren van een meer toegankelijke digitale toekomst, stap voor stap.

Wil je meer weten over hoe we je kunnen helpen op je reis naar toegankelijkheid?

Principal UX Designer

Ferry den Dopper

More Insights?

View all Insights