ProRail
Op het juiste spoor richting digitale versnelling
Om vraag en aanbod naadloos op elkaar te laten aansluiten, werkt ProRail continu aan de verbetering van sporen en stations. ‘Show don’t tell’ geldt in dit geval niet, want zowel reizigers als medewerkers moeten goed op de hoogte zijn en blijven van alle veranderingen in en rondom ProRail. Sinds 2020 heeft DEPT® een mooie samenwerking met de spoorwegbeheerder, waarin digitale versnelling en toegankelijkheid centraal staan.
De start van een driejarige samenwerking
ProRail is een organisatie met een maatschappelijk belang en open communicatie richting ieder individu, zonder uitzondering, staat dan ook hoog in het vaandel. Om dit tot uiting te brengen werd al snel duidelijk dat de huidige website van ProRail hoognodig toe was aan vernieuwing. Deze was inmiddels zo’n tien jaren geleden opgezet en logischerwijs verouderd geraakt. Een mooie uitdaging die tevens diende als startschot van onze driejarige samenwerking.
De voornaamste doelstelling was om de nieuwe website van ProRail op een dusdanige manier in te richten en vorm te geven, dat de inhoud ervan voor iedereen te begrijpen is. Om de kwaliteit hiervan te waarborgen, zou de website moeten voldoen aan de gestelde eisen volgens de internationale norm van toegankelijkheid.
Het nieuwe ProRail.nl
Het design voor de nieuwe website, aangeleverd vanuit een externe partij, is aangepast op basis van deze eerdergenoemde toegankelijkheidseisen. Dit betekent: íedereen kan de website lezen, beluisteren en begrijpen, ook wanneer je bijvoorbeeld slechtziend of laaggeletterd bent. Vertaald naar de website houdt dit onder meer in dat het contrast hoog is, de teksten to the point zijn geschreven en dat alle pagina’s te beluisteren zijn. Het design van de website is volledig responsive en dus op alle devices goed te bekijken. Het nieuwe ProRail.nl scoort een ‘AA’ op de eerder genoemde internationale norm van toegankelijkheid. Koppelingen met het back-office systeem van ProRail zorgen er daarnaast voor dat werkzaamheden en storingen worden getoond en de website te allen tijde up-to-date is.
Optimizely, een softwarepakket dat als tool kan worden ingezet voor A/B-testen, biedt de mogelijkheid om te experimenteren met de meest uiteenlopende variaties. Vanuit deze testen ontstaat een selectie van de meest effectieve pagina’s, en is ProRail ervan verzekerd dat online bezoekers de best mogelijke ervaring krijgen. Zo hebben structurele A/B testen geresulteerd in een optimale inzet van content.
Werkenbijprorail.nl weerspiegelt waar ProRail voor staat
Als werkgever wil je uiteraard de medewerkers aantrekken die passen bij jouw organisatie. Daarom is het belangrijk dat de vacaturesite, in ProRail’s geval werkenbij.nl, datgene waar je voor staat weerspiegelt. Neemt een potentiële medewerker een kijkje op de vacaturesite, dan moet deze binnen een minuut een idee hebben van hoe het zou zijn om bij deze werkgever aan de slag te gaan. Aangezien we ervoor hadden gezorgd dat alle componenten van ProRail.nl herbruikbaar zijn, kon de back-end omgeving – op enkele configuraties na – worden overgenomen. Dit scheelt veel tijd, en hiermee natuurlijk ook geld. Om de website zo persoonlijk mogelijk te maken, hebben we onder meer testimonials en interviews toegevoegd.
We hebben WerkenBij gekoppeld met ProRail’s recruitmentsysteem middels een API, zodat vacatures en de status hiervan worden doorgepusht. Content managers hebben zo de belangrijke vacature informatie direct voorhanden en hoeven dit enkel nog te verrijken met content uit het CMS. Dit maakt het up-to-date houden van WerkenBij een stuk minder arbeidsintensief en zorgt er tevens voor dat het sollicitatieproces voor de sollicitant prettig verloopt. Daarnaast hebben we een koppeling gemaakt met Google Maps, zodat de sollicitant precies weet wat de reistijd is per vacature. Door zich aan te melden voor een Job Alert, wordt de sollicitant in de to
SpoorData geeft toegang tot de spoordata van ProRail
Mensen die op dagelijkse basis met spoorzaken te maken hebben, moeten snel de juiste informatie voorhanden hebben, laagdrempelig vragen kunnen stellen en real-time weten wat er speelt binnen de sector. We hebben spoordata.nl op zo’n manier ingericht en vormgegeven, dat de gewenste informatie binnen een paar clicks zichtbaar is. De website, die volledig voldoet aan de gestelde toegankelijkheidseisen, is hiermee een belangrijk toegangsportaal tot alle spoordata van ProRail.
Mooi stappen richting heldere online communicatie
Een samenwerking op afstand tijdens de coronacrisis, dat kan soms een uitdaging zijn. Helemaal als er intensieve communicatie vereist is om een krachtige en voor iedereen toegankelijke website te bouwen. Gelukkig bleek dat tussen DEPT® en ProRail geen probleem: samen realiseerden we een uniforme website, waarbij rekening is gehouden met een variëteit aan designkeuzes en toepassingen. Denk hierbij aan contrast voor slechtzienden of gebruik van een readspeaker, waarbij website content kan worden voorgelezen aan bezoekers. Zo hebben we er samen voor gezorgd dat de ProRail-website toegankelijk is én blijft voor de hele samenleving. Al met al wat het een succesvol project; we kijken uit naar de komende jaren waarin digitale ontwikkelingen en toegankelijkheid centraal zullen blijven staan.
Questions?
Managing Director Design & Technology
Rachid Lechheb
Ontdek meer