De WhatsApp newsletter: de nieuwe manier van nieuws consumeren
Onze mailbox wordt dagelijks overspoeld door nieuwsbrieven, maar echt de moeite nemen om je af te melden doe je niet. We zien door de deze mailings onze inbox niet meer. Hoe relevant is een nieuwsbrief vanuit een bedrijf dan eigenlijk nog? Eigenlijk gaat het niet zozeer om de inhoud ervan, maar om het medium en de wijze van content tonen. WhatsApp biedt hierin uitkomst. Snelle nieuwtjes, korte berichten en altijd bij de hand: het hoe en waarom van een Whatsapp Newsletter.
Ontwikkelingen in het verspreiden van nieuws
Mailings zijn dan wel een makkelijke manier om je doelgroep te bereiken, het is niet altijd de meest succesvolle of meest efficiënte manier. Hoe vaak lees je ze nu echt? De timing is nooit perfect en heb je wel tijd om te lezen, dan zijn ze ondergesneeuwd door andere e-mails. De oplossing? De nieuwsbrief via WhatsApp. Weliswaar een stuk korter dan een normale nieuwsbrief, maar ook compacter en behapbaarder. Handig, want uiteindelijk vinden we in de trein, de metro of thuis op de bank altijd wel een momentje waarin we door onze appjes scrollen. WhatsApp nieuwsbrieven zijn daarom zo opgemaakt dat de lezer snel op de hoogte is van de laatste nieuwtjes. Met 9,8 miljoen WhatsApp gebruikers is het een aantrekkelijke manier voor (media)bedrijven om veel bereik te genereren.. NRC, RTL en de Volkskrant hebben bijvoorbeeld al een WhatsApp nieuwsbrief gelanceerd en sturen hun lezers dagelijks nieuwtjes. Volgens het Duitse bedrijf Pylba is de ratio waarmee nieuws verspreid kan worden en gelezen wordt en het aantal keer dat op links wordt geklikt via WhatsApp, een stuk hoger dan bij normale e-mailmarketing.
Whatsapp broadcast
Momenteel staat de creatie van WhatsApp nieuwsbrieven nog in de kinderschoenen, maar het heeft in de toekomst veel groeipotentie. Je hebt op dit moment twee opties: de nieuwsbrieven met de hand opstellen en versturen, of gebruik maken van zelf ontworpen programma’s van enkele bedrijven. Een officieel programma van WhatsApp voor dit soort nieuwsbrieven bestaat helaas nog niet. Begin 2018 is echter wel het platform WhatsApp for Business gelanceerd. Met WhatsApp for Business kan de zakelijke markt communiceren via WhatsApp door middel van een chatdienst, als het ware een klantenservice.
Voor het eigenhandig versturen van berichten naar een grote groep mensen kom je al snel uit bij WhatsApp Broadcast. Met de broadcast functie in WhatsApp is het mogelijk om naar maximaal 256 contacten per lijst een bericht te verzenden. Zij ontvangen dit bericht alsof het persoonlijk naar hen wordt verstuurd. Lezers zitten dus niet in een groepschat; het werkt als een BCC in e-mail. Wanneer lezers reageren op een bericht, sturen ze dit dan ook alleen naar jou. Omdat er maar 256 contacten in een broadcast lijst passen, werkt deze methode niet optimaal voor wanneer je jouw bericht naar duizenden contacten wil versturen. Gaat het om een paar honderd mensen dan is dit wel een uitkomst: er is altijd de mogelijkheid om meerdere broadcast lijsten aan te maken. Het bericht moet dan meerdere keren verstuurd worden, afgaande op hoeveel broadcast lijsten je hebt gemaakt.
Houd er bovendien rekening mee dat elk WhatsApp account gekoppeld is aan een uniek telefoonnummer. Het is daarom belangrijk om persoonlijk, creatief, maar ook informatief te blijven. Wees daarin ook kort van stof. Maak van je newsletter een aaneengesloten bericht, met een foto bovenaan. WhatsApp hanteert een maximum aantal tekens van een bericht inclusief foto: 1029, inclusief spaties en leestekens. Dit komt neer op ongeveer 120 tot 140 woorden.
Hoe te beginnen
In overeenstemming met de GDPR (en omdat je liever alleen geïnteresseerden je nieuwsbrief wilt laten ontvangen) dienen de gebruikers toestemming voor broadcasts te geven. De makkelijkste manier hiervoor is om de gebruikers zichzelf te laten aanmelden. Dit kan al door ze een simpele ‘AAN’ of ‘UIT’ naar je telefoonnummer te laten sturen. Zorg er ook voor dat de lezers van tevoren weten waar ze zich voor aanmelden: wat voor nieuws ga je ze sturen? En hoe vaak? Maak ook duidelijk dat ze zichzelf altijd kunnen afmelden. Vergeet niet om de nummers van degenen die zich aanmelden op te slaan in je telefoon. De broadcast functie laat het namelijk niet toe om naar nummers berichten te sturen die je telefoon niet ‘kent’. Dit moet dus per aanmeldbericht van de lezer handmatig gebeuren.
Frequentie en inhoud
WhatsApp wijkt af van mail in de zin dat je als bedrijf op een persoonlijk apparaat contact legt. Dat heeft wat haken en ogen. Wanneer je dit namelijk buiten kantooruren doet, ‘stoor’ je ze wellicht in hun vrije tijd, maar wanneer je dit onder kantooruren doet, bestaat de kans dat je bericht aankomt als ze druk aan het werk zijn en het alsnog in de vergetelheid raakt. Zoek uit hoe jouw doelgroep in elkaar zit. Bepaal daarna het beste verstuurmoment en hoe jouw content aansluit op hun leeftijd en interesses. Probeer wat informatie betreft zo dicht mogelijk bij je eigen merk of bedrijf te blijven, dit is namelijk de reden waarom je lezers je zijn gaan volgen. En hoe logisch het ook klinkt: verstuur met mate. Die ‘mate’ kan verschillen per bedrijf. NRC stuurt maximaal vijf berichten per dag, waar Vakantiepiraten dat een keer per week doet. Tast dat af, maar wees niet te voortvarend. WhatsApp blokkeert je nummer als je teveel berichten verstuurt en eenmaal geblokkeerd is je nummer niet meer te gebruiken.
Consistent en efficient
Vooraf is het slim om een template te maken die je dagelijks, wekelijks of maandelijks aan kunt passen. Zo heb je een vast bericht dat herkenbaar is en werk je efficiënter. Voeg tracked linkjes toe om via analytics te zien welk nieuws je doelgroep het interessantst vindt en op welke onderwerpen zij het meest klikken.
Via Web WhatsApp is het helaas nog niet mogelijk om broadcast lijsten berichten te sturen, dit zal dus moeten via een mobiele werktelefoon. Het makkelijkste is om via Web WhatsApp je nieuwsbrief in zijn uiteindelijke vorm naar het werknummer te sturen. Kopieer deze vervolgens vanuit de mobiele telefoon en plak het in je broadcast lijst.
DEPT® digital update
DEPT® verstuurt sinds een half jaar wekelijks een WhatsApp nieuwsbrief met daarin data, tech, creative en andere interessante nieuws insights vanuit de branche en heeft daarmee inmiddels meer dan 500 aangemelde lezers verzameld. Met oog op de doelgroep zet DEPT® wekelijks haar nieuwsbrief op. Analytics tonen welke artikelen en onderwerpen het best scoren. Op deze manier wordt een binding tussen de lezer en DEPT® gecreëerd. Dit slaat nu al aan! De eenvoud en efficiëntie van het versturen van WhatsApp broadcasts, met de mogelijkheid tot persoonlijke interactie, maakt dit concept nu al een succes.
Ook de DEPT® WhatsApp newsletter ontvangen? Stuur je ‘start’ naar +31 6 13 65 67 94. Hierna ontvang je een bevestigingsbericht dat je bent aangemeld en krijg je de nieuwsbrief elke dinsdag.
Meer artikelen?
Alle artikelen bekijkenVragen?
Team Lead Marketing NL